piątek, 6 października 2017

Burgery z łososia.

Jesień przyszła do nas i chyba się zadomowiła na stałę. Za oknem leje i wieje, z małymi przerwami na słońce. Ta pora roku ma oczywiście swoje dobre strony: dynię, rozgrzewające gulasze i grzane wino. No i oczywiście wieczory przy kominku (jak ktoś ma) i świecach. Dzisiaj nie zaproponuję Wam żadnego gulaszu ani grzańca, a jedynie łososiowe burgery. Jest to fajny pomysł dla miłośników burgerów, jak i amatorów ryb. 




Składniki na 4 burgery:

4 bułki (do burgerów, albo inne Wasze ulubione)
2 puszki łososia w sosie własnym (ok. 400 g)
1 cebula
1 cytryna (wystarczy pół)
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej (plus ilość na ew. panierkę)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ogórek zielony albo korniszony
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu chili
100 g kapusty (biała, pekińska itp.) lub sałaty (dowolna)
75-100 g marchewki pokrojonej w julienne

Siekamy cebulę drobno, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok. Łososia wyjmujemy z puszki na sitko, pozwalamy żeby woda ociekła. W misce mieszamy łososia, połowę cebuli, jajko, bułkę tartą, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki. Z powstałej masy formujemy 4 burgery o grubości ok. 1 cm.
Ogórka kroimy w cienkie plastry, sałatę (kapustę) szatkujemy drobniej, marchewkę kroimy w julienne (cienkie jak zapałki słupki). Przygotowujemy sos: majonez, z sosem chili i pozostałą cebulą. Do miski wrzucamy sałatę i marchewkę, dodajemy sos i mieszamy.
Burgery smażymy na oliwie z oliwek, aż będą złociste. Bułki kroimy na pół, układamy wszystkie składniki, w kolejności wedle uznania. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. łosoś z puszki? o zgrozo, nawet takiego nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, również nigdy nie próbowałam łososia z puszki - omijam wszystko co z puszki, ale mogę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Burgery z łososia? Muszę koniecznie spróbować, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.