poniedziałek, 20 marca 2017

Chińskie bułeczki Bapao.

Bapao, ba pao to chińskie, gotowane na parze bułeczki wypełnione słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Nadzienie wytrawne to najczęściej wołowina z przyprawą pięciu smaków i sosem sojowym. Można też spotkać z kurczakiem, ale też wegetariańskie. Najlepiej jeść je ciepłe z słodko ostrym sosem. Nam bardzo smakowały, spróbujcie sami. 




Składniki:


500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli

680 g mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
350 ml mleka
110 g cukru  


Mięso podsmażamy na patelni (nie dodajemy żadnego tłuszczu), dodajemy pokrojoną drobno cebulę, sprasowany czosnek,sos sojowy, przyprawy i na koniec solimy.  Przygotowane mięso odstawiamy do ostygnięcia. 
Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy i wycinamy okręgi na wybraną przez nas wielkość (ja lubię mniejsze bułeczki). Na każdy wycięty kawałek ciasta, wykładamy łyżką mięso, zamykamy bułeczkę i tworzymy w rękach kulistą bułeczkę. Odkładamy na wysypany mąką blat. 
Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, zagotowujemy wodę, układamy na garnku kosz do gotowania na parze. Gotujemy bułeczki na parze od kilku do kilkunastu minut w zależności od wielkości. Warto posmarować spód bułeczki olejem by się nie przykleiła. Polecam ugotowanie jednej i sprawdzenie czy nie jest surowa.







2 komentarze:

  1. No proszę, imponujące. Pieknie podane, naprawdę całość robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Super, uwielbiam takie nowości w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.