środa, 2 marca 2016

Krewetki Malagueta z chili.

Lubicie krewetki? Jeśli tak to na pewno spodoba Wam się dzisiejszy wpis z krewetkami na ostro. Składniki można komponować tak, by uzyskać bardziej lub mniej ostrą marynatę. Latem doskonałe będą krewetki wrzucone na grilla w formie szaszłyków, zimą można je usmażyć na patelni.






Składniki:

2 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka oliwy
250 g krewetek (zamrożone trzeba rozmrozić)
ćwiartki cytryny do podania
kolendra do posypania
Papryczki chili oraz nieobrany czosnek wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zrobią się czarne. Usuwamy nasiona i skórę z papryczki i obieramy czosnek, obrane wrzucamy do malaksera. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość. Krewetki obieramy i usuwamy żyłkę (jeśli nie kupiliśmy obranych), wrzucamy do miski, dodajemy marynatę i delikatnie mieszamy. Krewetki smażymy na patelni z odrobiną oliwy do momentu aż zrobią się różowe. Podajemy z ćwiartkami cytryny do skropienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.