środa, 13 maja 2015

Makaron z groszkiem i sosem z dwóch serów.

Zdarza Wam się wrócić do domu z pracy, jesteście zmęczeni, a do tego za pół godziny musicie znowu wyjść? Tak niestety bywa, rodzi się wtedy w głowie pytanie czy zjeść i co zjeść w tak krótkim czasie. Odpowiedzią może być propozycja na szybki i odżywczy posiłek, mieszankę serów jesteśmy w stanie przygotować, podczas gotowania się makaronu. Gorący makaron rozpuści sery, powstanie kremowy sos. Zatem do dzieła, bo czas goni...

Makaron z groszkiem i sosem z dwóch serów.




MAKARON Z GROSZKIEM I SOSEM Z DWÓCH SERÓW.

Składniki dla 2 osób:

200 g makaronu świderki
150 g mrożonego zielonego groszku
30 g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
80 g serka ricotta
natka pietruszki
sól, pieprz

Gotujemy makaron we wrzącej wodzie połowę czasu podanego na opakowaniu, następnie dodajemy groszek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż makaron będzie al dente. Wtedy groszek powinien być już miękki. Do dużej miski wsypujemy parmezan, dodajemy ricottę, wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odlewamy makaron, dodajemy do mieszaniny serów i mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Posypujemy natką pietruszki, w razie potrzeby doprawiamy. 
Smacznego!

Makaron z groszkiem i sosem z dwóch serów.



2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.